Pårekleden
Start Kungsleden Pårekleden Sjöfallsleden Normalvägen Alkavagge Luohtolahko

Home
Etapp 1
Etapp 2
Etapp 3

Leden Boarek - Kvikkjokk.

Den rösade och spångade leden som går mellan Påreks sameviste och Kvikkjokk över Pårekslätten och alldeles väster om de bägge Dahtasjöarna och förenas med den nuvarande Kungsleden söder om Dahtajiegge är en del av den södra sträckningen av det som en gång var menat skulle bli Kungsleden.

På den drygt 20 km långa sträckan förekommer det några större vad, varav ett på stenkistor över ett strömdrag mellan två sjöar. Efter att ha passerat över den stora Pårekslätten försvåras vandringen avsevärt då man når skogen mellan Lulep Varddo och Tjoallta. Förutom att marken blir stenigare och full av trädrötter så är det lätt att hamna på fel stigar. Har man riktig otur i valet av stig i närheten av den södra nationalparksgränsen kommer man ned till Stour Dahtas strand mitt på sjön i en vik ungefär mittemellan en stor bäck och en udde med några stora öar utanför. Det gäller alltså att vara vaksam efter eventuella märkningar och rösen då man kommer in i skogen öster om Lulep Varddo.

Hur och vilken väg man valt att komma till den stora bäcken i väständen av Stour Dahta spelar ingen roll, i alla fall så bör man vara speciellt vaksam där på den platsen, eftersom här verkar det finnas nästan hur många stigar kors och tvärs som helst. Men letar man så finner man en med både rösning och märkning och som dessutom leder i rätt riktning.

Halvvägs längs sjön Unna Dahta passerar man en sevärdhet. En komplett tältkåta, som lämnades där av dess ägare kanske då denne drog sig tillbaka från rennäringen. Det kan vara intressant att slå en flukt på hur det såg ut i dessa tidigare flyttbara hem innan det är försent och kåtan faller ihop. Dock är numera stora delar av den ursprungliga inredningen borta och sedan några årtiondenden tillbaka är kåtan inredd likt ett rastskydd med tre långbänkar och en eldstad i mitten.

 

Sträckan kan indelas i 3-4 etapper.

bulletPåreks sameviste - Lulep Varddo
bulletLulep Varddo - Nationalparksgränsen
bulletNationalparksgränsen-Dahtajiegge
bulletDahtajiegge - Kvikkjokk (Kungsleden)

Copyright © Trekkingpath.com 2014-05-29